Gezamenlijke woning

Saskia en Matthijs zijn al enige tijd uit elkaar, sinds 12 september 2013 om precies te zijn. Zij bezitten nog steeds samen een woning. Saskia en Matthijs hebben destijds afgesproken dat Saskia voorlopig in de woning kon blijven wonen. Matthijs was voor zijn werk toch vaak in het buitenland en voor Saskia was het lastig om nieuwe woonruimte te vinden. Bovendien was het destijds geen gunstige tijd om de woning te verkopen. Inmiddels is dat wel anders. Matthijs wil dan ook graag van de woning af, niet in de laatste plaats omdat hij regelmatig brieven ontvangt van de hypotheeknemer, omdat Saskia de hypotheekrente niet op tijd betaalt. Tot op heden betaalt Saskia uiteindelijk wel, maar die brieven maken Matthijs zenuwachtig.

Ik vertel Matthijs dat hij een sterke zaak heeft. De wet bepaalt namelijk dat ieder der deelgenoten van een gemeenschappelijk goed – en dat is de woning – te allen tijde verdeling van dat gemeenschappelijke goed kan vorderen. Ik vertel Matthijs ook dat hij een dergelijke verdeling kan afdwingen bij de rechter, maar dat het verstandig is om eerst eens te kijken of Matthijs en Saskia samen afspraken kunnen maken over de verdeling. Niet alleen de onderlinge verstandhouding, maar ook de portemonnee is daarbij gebaat.

Op verzoek van Matthijs schrijf ik Saskia aan met de vraag of zij in onderling overleg tot verdeling van de woning en de daaraan verbonden hypotheek wenst over te gaan. Saskia geeft aan dat zij graag in de woning zou willen blijven wonen en zal onderzoeken of zij de hypotheek enkel op haar naam kan overzetten. De hypotheeknemer blijkt hiertoe bereid. Matthijs en Saskia maken afspraken over de verdeling van de waarde van de woning, de hypotheek en de overige zaken die bij de verdeling komen kijken. Ik stel een vaststellingsovereenkomst op, waarin ik de afspraken neerleg die Matthijs en Saskia hebben gemaakt. Een maand later ontvang ik bericht van Matthijs dat alle formaliteiten met de notaris en de bank rond zijn.

Heb je ook vragen over verdeling van een gemeenschap, of andere juridische vragen, mail ons dan vrijblijvend op info@smalcs.nl of bel ons vrijblijvend op 0251-670212. Uiteraard kan je ook een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek.

Waarom Smal Otte?

  • Gratis kennismaking
  • Jarenlange ervaring
  • Snel, gedegen, betrouwbaar
  • Maandagmiddag/-avond

Bel mij terug

  • DD slash MM slash JJJJ